top of page
  • Writer's pictureGrega Žigon

Izbira pravega AI modela - zakaj dajemo pri Adrem Solutions prednost zaprtemu AI modelu?


Izbira pravega AI modela - zakaj dajemo pri Adrem Solutions prednost zaprtemu AI modelu?

V današnji dobi hitre digitalne transformacije je umetna inteligenca (AI) več kot le tehnološki napredek - je hrbtenica sodobnih inovacij. Ko podjetja v različnih panogah sprejemajo umetno inteligenco, se postavlja ključno vprašanje: Ali naj se zanašamo na odprte modele umetne inteligence ali naj vlagajo v specializirane/zaprte? Pri Adrem Solutions dajemo prednost zaprtemu AI modelu.


Tveganja odprtih modelov umetne inteligence


Odprti modeli umetne inteligence imajo dostop do naprednih algoritmov in ogromnih baz podatkov, prinašajo pa tudi nekatere izzive:


  • Vsesplošna dostopnost in ranljivost Široka razpoložljivost teh modelov pomeni, da so dostopni tudi za zlonamerne namene. Široka dostopnost omogočazlonamernim entitetam možnost preizkusiti te modele, prepoznati in izkoristiti njihove slabosti.

Primer: Predstavljajte si scenarij, kjer konkurent z uporabo odprtega modela poskuša posnemati vaš pristop k storitvam za stranke, kar lahko potencialno zmanjša edinstveno privlačnost vaše blagovne znamke.

  • Dileme glede hranjenja podatkov Odprti modeli, še posebej tisti z mehanizmom stalnega učenja, tvegajo hranjenje in reprodukcijo občutljivih informacij. To lahko nenamerno ustvari ugodno okolje za uhajanje podatkov.

Primer: Organizacija, ki za naloge s kadrovskega področja uporablja odprt sistem umetne inteligence, lahko nenamerno razkrije osebne podrobnosti zaposlenih iz preteklih interakcij, kar vodi do kršitev zasebnosti.

  • Kompromis med globino in širino Medtem ko imajo odprti modeli obsežno splošno znanje, pa v specializiranih področjih ne bodo dosegli potrebne globine. Pomanjkanje globine včasih lahko ogrozi kakovost in varnost določenih nalog.

Primer: Na specializiranih področjih, kot je recimo morska biotehnologija, odprt model umetne inteligence morda nima potrebne strokovnosti, kar lahko privede do slabših rezultatov pri raziskavah.Zaprti modeli umetne inteligence – naša prednost


Naše prepričanje v zaprte lastniške modele izhaja iz očitnih prednosti, ki jih ponujajo:


  • Prilagojeni varnostni protokoli Za razliko od generičnih odprtih modelov imajo naši zaprti modeli vdelane mnoge varnostne nivoje. Ti varnostni nivojiso izrecno zasnovani za zmanjšanje ranljivosti aplikacij.

Primer: za finančno institucijo, ki sodeluje z Adrem Solutions, bi bil model AI okrepljen s posebnimi stopnjami šifriranja in varnostnimi protokoli, zaradi česar bi bile finančne transakcije in shranjevanje podatkov izjemno varni.

  • Nadzorovano učno okolje Pri Adrem Solutions izvajamo strog nadzor nad tem, kako se naši modeli učijo. To zagotavlja, da ne bodo nenadzorovano pridobivali informacij in nenamerno razkrili katere od občutljivih podatkov.

Primer: če odvetniška pisarna uporablja naš AI model za analizo dokumentov, je sistem optimiziran tako, da nikoli ne obdrži zaupnih informacij, ki so specifiče za njihovo stranko.

  • Globoka specializacija Zavedamo se moči specializacije. Naši zaprti modeli so natančno prilagojeni, da nudijo strokovno znanje na nišnih področjih, zagotavljajo izjemne rezultate, hkrati pa ohranjajo unikatnost in lastniško bazo znanja.

Primer: za partnerje s področja zdravstva bi imel naš sistem umetne inteligence poglobljeno strokovno znanje o specifičnih zdravstvenih stanjih in zdravljenjih, ki bi ponujal natančno diagnostiko in hkrati zagotavljal, da to specializirano znanje ostane zaupno.Zagotavljanje etike umetne inteligence in usklajevanje z interesi strank


Pri Adrem Solutions verjamemo, da mora biti umetna inteligenca ne le pametna, ampak tudi etična in usklajena z interesom strank. Naši zaprti modeli so zasnovani tako, da spoštujejo etične standarde, ter zagotavljajo, da ne posredujejo škodljivih ali pristranskih vsebin. Na vsakem koraku pa si prizadevamo, da naše rešitve na področju umetne inteligence usklajeno sovpadajo z vrednotami in interesi naših strank.


Primer: trgovskemu partnerju, ki uporablja našo umetno inteligenco za vpoglede v trženje ne bo treba skrbeti, da mu bo umetna inteligenca predlagala manipulativne ali neresnične strategije. Namesto tega mu bo naša AI ponudila rešitve, ki so v skladu s tržnimi praksami in temeljnimi vrednotami njegove blagovne znamke.


V zapletenem okolju sodobnega poslovanja nosi vsaka odločitev težo. Izbira med odprtimi in zaprtimi modeli umetne inteligence je ena od takih ključnih odločitev.


Pri Adrem Solutions je naša misija jasna - zagotavljanje vrhunskih rešitev na področju umetne inteligence, ki dajejo prednost inovacijam, pri čemer pa nikoli ne ogrožamo varnosti, etike in edinstvenih prednosti naših strank.Comments


bottom of page