top of page
  • Writer's pictureGrega Žigon

Revolucija v skladiščenju - kako je Amazonova umetna inteligenca obrnila logistiko na glavo!Se ukvarjate z logistiko in skladiščenjem? Uporaba umetne inteligence vam lahko ogromno pripomore pri optimizaciji upravljanja zalog in logistike. Predstavljamo vam nekaj možnih primerov uporabe.  • Predvidevanje povpraševanja: umetna inteligenca bi analizirala podatke o pretekli prodaji, sezonskih vzorcih, marketinških kampanjah in drugih dejavnikih, ter napovedovala prihodnje povpraševanje po izdelkih. Na podlagi teh napovedi bi podjetje lahko pravočasno prilagajalo zaloge in logistične načrte.

  • Optimizacija zaloge: AI bi avtomatsko analizirala podatke o prodaji, zalogah, času dobave in drugih dejavnikih, da bi določila optimalne ravni zalog za vsak izdelek v vsakem skladišču. S tem bi se zmanjšali stroški prekomernega skladiščenja ter pomanjkanja zalog.

  • Upravljanje prometa v skladiščih: S pomočjo umetne inteligence bi lahko podjetje optimiziralo tok blaga v svojih skladiščih. AI bi prepoznala vzorce v prometu blaga, analizirala čase, ko je največja obremenitev, ter bi pomagala pri načrtovanju urnikov dela in razporejanju zaposlenih.

  • Načrtovanje logističnih poti: Umetna inteligenca bi lahko analizirala velike količine podatkov o razpoložljivih poti, prometnih razmerah, časih dostave in drugih dejavnikih ter bi izbrala optimalne logistične poti za prevoz blaga med različnimi skladišči in destinacijami.

  • Napovedovanje težav: AI bi lahko analizirala podatke iz senzorjev in naprav v skladiščih ter bi napovedovala morebitne težave, kot so okvare opreme, nihanja temperature ali vlažnosti ter bi omogočala preventivno vzdrževanje.


Vsi ti primeri znatno pripomorejo k učinkovitejšemu upravljanju zalog, zmanjšanju stroškov, izboljšanju storitev strankam in boljši izrabi virov v katerem koli podjetju, ki se ukvarja z logistiko in skladiščenjem.Primer dobre prakse

Ena izmed dobrih praks uporabe umetne inteligence je Amazon, ki je v svetovnem merilu vodilno podjetje na področju e-trgovine in logistike. Amazon uporablja za optimizacijo svojega poslovanja različne aplikacije umetne inteligence. Eno izmed izjemnih primerov je njihova uporaba avtonomnih robotskih sistemov v skladiščih, znanih kot Amazon Robotics.


Amazon Robotics uporablja umetno inteligenco za:

  • Avtomatsko shranjevanje in pridobivanje izdelkov: V skladiščih Amazona robotski sistemi avtomatsko prepoznavajo in shranjujejo izdelke na policah ter nato pridobivajo izdelke za pripravo na odpremo. S pomočjo algoritmov umetne inteligence se ti roboti odločajo o najbolj učinkovitih poteh, da dosežejo zahtevane izdelke.

  • Optimizacija logističnih poti: Umetna inteligenca analizira podatke o razporejanju naročil, lokacijah izdelkov v skladišču, razdaljah in drugih spremenljivkah, da bi robotskim sistemom pomagala izbrati najkrajše in najbolj učinkovite poti za pridobivanje in dostavo izdelkov.

  • Spreminjanje postavitve skladišča: Na podlagi sezonskih vzorcev, povpraševanja in drugih dejavnikov lahko umetna inteligenca pomaga pri prilagajanju postavitve skladišča, da bi optimizirala prostor in hitrost dostave.

  • Nenehno učenje in prilagajanje: Algoritmi umetne inteligence se nenehno učijo iz novih podatkov ter prilagajajo svoje odločitve in delovanje glede na spremenljive okoliščine, kar pripomore k izboljšani učinkovitosti sistema.


Rezultat te uporabe umetne inteligence je boljša uporaba skladiščnega prostora, hitrejše pripravljanje naročil, zmanjšanje človeške napake in povečanje splošne učinkovitosti logističnega procesa. To je le eden izmed številnih primerov, kako umetna inteligenca lahko bistveno izboljša upravljanje skladišča in logistike v večjem svetovnem podjetju.


Comments


bottom of page